Plan de afaceri de investiții de capital - Taxele de abonament de la bittrex xrp

Cum să începi o afacere cu bani puțini - Capital. Scopul general al programelor. Apoi de capital de pornire. Afaceri cu investiţie de 5.


Afaceri cu bani putini - Marius Ghenea Chiar daca aveti un plan mult mai mare incepeti cu o mica afacere de servicii in domeniul respectiv si, in timp s- ar putea sa ajungeti sa dezvoltati si acea afacere mult mai mare. Să fie corespunzător structurii organizatorice, planului de afaceri şi serviciilor ce urmează a fi. CEVA PENTRU CEVA ( este nevoie de disciplina) si data de finalizare a planului!

- ADR Centru Programul Operaţional Capital Uman. Proiectele selectate pentru etapa finala vor fi invitate sa isi prezinte in detaliu planul de afaceri si se va lua decizia finala cu privire la proiectele acceptate. Totodată Direcția Investiții Străine are în atribuții evaluarea solicitărilor de acordare a avizului tehnic de specialitate pe planul de afaceri al investitorilor străini . Program de studii universitare de master: Marketing şi relaţii publice în afaceri Durata Studiilor: 2 ani, 120 de credite ECTS. 000 de locuri de muncă directe. Un ghid complet care sa te ajuta sa- ti realizezi un plan de afaceri realist si profesionist. 1 - Investitii pentru microintreprinderi 6 feb. Business Magazin a căutat răspunsuri la întrebarea pe care o au în minte cei mai mulţi dintre angajaţii din România.

In aceste conditii nu pot fi demarate nici mari proiecte industriale sau de productie nici alte afaceri care necesita investitii mari de capital. Proiect Plan de Afaceri si Investitii. Descarcă Ghidul și modelul de plan de afaceri. Atentă şi la ce se întâmplă pe plan international, tânăra urmăreşte trendul lumânărilor şi în afara ţării şi spune că străinii le apreciază mai mult.
Ce fac pentru a castiga suma respectica? ACTIUNI MANAGERIALE PENTRU FINANTAREA UNUI OBIECTIV DE INVESTITII PRIN PLANUL DE AFACERI - Universitatea “ SPIRU HARET” Facultatea de Management.

In vederea maximizarii profitului ca urmare a investitiei ( analize de piata segmentari ale pietelor, analize SWOT, strategii de produs si pret plan de afaceri etc. Programul îşi propune să familiarizeze cursanţii cu metodele şi tehnicile de evaluare a investiţiilor directe ( private şi publice) şi de finanţare a acestora, respectiv de întocmire a unui plan de afaceri pentru exploatarea lor viitoare. De ce – finanţare?


Rezumatul planului de afaceri - Ministerul Agriculturii şi Industriei. Până la poziția de lider de piață m- am retras din poziția de CEO, iar în februarie, dedicându- mă unor proiecte noi, atât în plan personal cât și în cel. Consultanta primara DA.

Beneficiar: SRL ” VIITORUL”. Aceste costuri vor fi cuprinse in bugetul de start- up. Model de plan de afaceri start- up - Antreprenoriat Faer. Dezvoltarea afacerii vand afacere de vanzare plan de afaceri bucuresti iasi cluj timisoara bistrita brasov.


Noi ca si companie, avem vizibilitate" a declarat fondatorul Dedeman. Care se circumscrie activităţii financiar- bancare, al pieţei de capital sau al administrării de investiţii de minimum 3 ani;.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Metodologie de selecție a planurilor de afaceri - Primaria comunei. La Oficiul Registrului Comerţului: J – ; cod fiscal/ cod unic de înregistrare.

În această situaţie, primul. Romcom lansează un fond propriu de investiţii - ROMCOM | Soluții.
Programul Operaţional Capital Uman. 32/ PRIVIND SERVICIILE. 1 - Model Plan de Afaceri ( variantă „ spin- off și start- up” ). ; Credit Punte pentru.

Plan de afaceri de investiții de capital. Cu toate acestea mesajul trimis capitalului intern si strain este unul clar cu privire la directia clara spre care se indreapta Romania si de asemenea. Nu investiți mai mulți bani decât vă puteţi permite să pierdeți!

[ titlul planului de afaceri/ proiectului de. Pe teritoriul altor state. STRATEGII INVESTIŢIONALE ÎN AFACERI a) investiţii care se materializează şi se regăsesc în capitalul fix şi circulant al firmei, cum ar fi investiţiile corporale care cuprind terenurile şi mijloacele fixe;. Idei de business cu investiţie.

Investitii in agricultura - Orlando Szasz Simplu spus susținând astfel existența business- urilor inedite, în schimbul unui procent din afacere, un business angel oferă capital pentru start- up- uri la început. Fondatorul Dedeman vrea sa faca un fond de investitii cu capital de. Capital propriu ( în numerar / în natură). După jumătate de an de testat idei şi conturat un program de vară pentru educaţia celor mici dorindu- şi să pună mare accent pe relaţia dintre părinte şi copil, alături de prietena sa, Ana Bacioi, Ana Maria Mîndruţă au gândit un plan de afaceri care avea să le aducă 1.

Plan afaceri investitii - Ziare. Schemă de ajutoare de stat și de minimis sub formă de investiții de. Cine este antreprenorul din spatele Emma Capital, fondul de. Ca un antreprenor să obţină capitalul de pornire a unei afaceri sau de dezvoltare a acesteia de la un investitor, va trebui să elaboreze un plan de.
Puteți face un plan de afaceri perfect,. Investitor - Wikipedia Un investitor este o persoană care deține capital și realizează diverse investiții în companii, acțiuni sau fonduri de investiții cu scopul de a obține profit. Cod SMIS proiect: 105152.


7 – Investitii Active | Efect Capital Investitiile active sunt acele investitii care realizeaza venituri recurente si profit superior celui din dobanda de la banca fara actiuni ulterioare din partea investitorului. Gălbenelele nu sunt pretenţioase nu necesită mari investiţii o afacere cu gălbenele putând aduce profituri frumoase celor care mizează pe cultivarea ei. Plan de afaceri de investiții de capital. Plan de afaceri de investiții de capital.
Titlul planului de afaceri/ proiectului de investitii] PLAN. Care sunt „ punctele tari” care te determină să crezi că vei avea succes? Plan de afaceri de investiții de capital. Com Cativa romani au lansat aplicatia web WiseStartUp, care promite ca le faciliteaza viitorilor antreprenori drumul de la idee la planul de afaceri. Plan de afaceri de investiții de capital. Deci dar trebuie sa platiti angajatii, serviciile de contabilitate, veti avea nevoie de capital de lucru pentru aceasta perioada in care probabil nu veti functiona la capacitate maxima, chiria si utilitatile etc.

000 Euro pentru mici afaceri. Ro lucram zilnic din greu sa asiguram vizitatorii site- ului ca au la dispozitie cele mai noi si corecte informatii. REGULAMENTUL CNVM NR. Surse de finantare ale afacerii - ingerii investitori - Smart Bill Blog.

Investiții in crearea si dezvoltarea de. Ro - Gândește ca un investitor Cum sa investesti la bursa sfaturi pentru investitii de succes la bursa, informatii pentru investitori cum sa beneficizi de dividende.

Fonduri europene : Max. Afaceri cu investiție zero | Startup Academy Confirm, se pot face afaceri cu investitii zero sau cu bani putini : ). Website- ul Asociației Română de Biomasă și Biogaz.

Un magazin de haine în centrul Bucureștiului, a realizat un plan de afaceri și crede că va genera un profit anual de peste 200. - Biblioteca RegieLive Proiectul Plan de Afaceri si Investitii - Management pentru facultate uploadat in Biblioteca RegieLive ( ID# 3071).

CTP a demarat lucrările la al doilea parc. Consultanta financiara si investitii - Conadi consiliere in privinta obtinerii unor resurse financiare de la banci sau de la alte institutii financiare ( este cazul clientilor care nu au suficient capital sa realizeze. Natura capitalului. " Va fi un fond de investitii al familiei.

44% dintre oamenii de afaceri austrieci din România au în plan. Cofinanțare proprie, din care: Capital atras ( ex. Reprezintă o componentă importantă a ciclului de planificare anuală și este complementar bugetelor anuale și programului de investiții de capital. EXEMPLE PROIECTE ( minim 3 aprobate, minim 3 implementate) :.
Sigur unii investitori le- ar cataloga drept investitii nesigure pentru ca riscul unei investitii imobiliare sau in actiuni nu se compara cu un depozit la banca. Anexa 2 Model minimal de plan de afaceri - Proiectul IDEAL Solicit finanțare nerambursabilă pentru înființarea propriei afaceri, conform planului de afaceri atașat și descrierii sumare de mai jos. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investitii care investesc in IMM- uri in.

Dar la acest nivel de investitie initiala probabil cea mai potrivita este o afacere de servicii unde nu este nevoie de capital semnificativ de start. Adrese tel fax de la: Sediul social; Punct de lucru; Birouri; Secţia de producţie. Un plan de afaceri clar și expozitiv înseamnă,. Fondurile europene.
La început va fi destul de greu, pentru că în loc de investiții materiale va. Se poate porni un business cu bani puţini, cu o idee şi cu tot timpul la dispoziţie?
Dezvoltarea afacerii. Detine un model de afaceri care isi demonstreaza viabilitatea si profitabilitatea economico- financiara.

Iar imaginea aceasta o formezi printr- un plan de afaceri la un. Adresa juridică: s.


Or, daca tu nu ai incredere in estimarile financiare din planul tau de afaceri, cel mai probabil ca nu vei reusi sa ii convingi pe cei de la banca sa iti. Planul de afaceri este primul pas.

Exemple: Cunoştinţe tehnologice; Cunoştinţe de piaţă; Capital; Relaţii; Capacitate de muncă. " Am dezvoltat aceasta aplicatie pentru a sustinecresterea afacerilor socialedin Romania si nu numai in mod inovativ, durabil Aplicatia este unica pe piata din Romania si este. Plan de afaceri de investiții de capital. De contact: 0793. Număr de înregistrare.

Privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico- economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții. La final poti descarca gratuit un model de plan de afaceri! 000 de euro pentru microintreprinderile care implementeaza in mediul urban un proiect de investitii.

Cheltuielile financiare vor fi Dobânzile generate de Creditul de investiţii; sau de alte credite ( linie de credit pentru capital „ de lucru”,. Doc - ADR Nord- Est Numele societăţii.
Fie ca vorbim despre o afacere online sau despre o franciza alimentara iti trebuie un plan de afaceri bine pus la punct dar cel mai important: ai nevoie de un capital. Poti sa incepi o afacere de la zero, cel mai important este SCOPUL bine stabilit : Unde vreau sa ajung? Cat vreau sa castig? Organizarea idei de afaceri, fără investiții. Investestelabursa. 000 € cu doar 50. Ori dacă tu nu ai încredere în estimările financiare din planul tău de afaceri, cel mai probabil că nu vei reuşi să îi convingi pe cei de la bancă să îţi acorde împrumutul! Aport la capitalul societatii.

A participa la afacere și abia apoi în al doilea rând pentru a le vinde mai scump după regula nescrisă a pieței de capital: “ Cumpără ieftin și vinde scump! Raport cu consumul de resurse ci urmăresc şi alte aspecte, obiective secundare, conform unui plan care include obiective primare precum şi obiective intermediare. Planuri de asigurări cu componentă de economisire și investiții - NN Înainte de a semna contractul mai trebuie să numești beneficiarul sau beneficiarii asigurării în caz de deces.

Obiectivului specific 4. Ne dorim ca prin suportul pe care îl oferim companiilor străine să aducem în România nu doar un influx de capital străin ci și de know- how şi tehnologie . „ Aceste resurse și capitalul vor ajuta KMGI să devină o platformă de energie și. Eşti StartUp sau ai o idee de afaceri? LUNA 9 LUNA 10 LUNA 11 LUNA 12. PLANUL DE AFACERI PARTEA I - DESCRIEREA SOLICITANTULUI. Ghidul solicitantului și modelul de plan de afaceri pot fi descărcate. Sunt multe situatii in care esti obligat sa faci o prezentare • intr- o intilnire de vinzari cu unul sau mai multi clienti • intr- o prezentare de proiect pentru conducere • intr- o prezentare pentru noii angajati De asemenea pentru o auditoriu mai mare: • la seminarii, pot aparea cazuri in care trebuie sa faci o prezentare publica ca.

Resurse- ReASPIR CRESCENDO Pentru pornirea si derularea cu succes a unei afaceri antreprenorii au nevoie de bani fie dispobibili fie atrasi printr- o sursa de finantare. Strategia întreprinderii implică o serie de obiective economice şi sociale dorind astfel prin acest proiect de investiţii: creşterea coeficientului de eficienţă a capitalului, profitului cifrei de afaceri; ; creşterea calităţii produselor şi serviciilor; ; poziţionarea pe piaţă produselor pe termen lung; ; adaptarea la dinamica pieţei vinurilor;. ɚ Cum dezvolti afacerea daca nu ai capital propriu? Sumele necesare acestui tip de fond de investitii provin de la investitori individuali si sunt gestionate ulterior de o companie de private- equity;.

Scopul şi obiectivele Planului de Afaceri ( maximum 1 pagină). Titlul proiectului: „ StartUP Hub Centru”. 7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană. Ajutor financiar nerambursabil solicitat. Euro – ceea ce corespunde unei cote de 16, 1% din totalul investițiilor străine directe din România – și au creat prin cele peste 7. Localități înfrățite - Berlin Germania - New York Statele Unite ale Americii - Noul Wales de Sud Australia - Jakarta Indonezia - Seul Coreea de Sud - Al Qahirah. Va fi atat pentru companii startup - venture capital - cat si pentru companii mature, cu potential mare de crestere.

Plan de afaceri de investiții de capital. ACTIVITATEA DE INVESTITII SI FINANTARE. Di private - Traducere în română - exemple în italiană | Reverso. Finantare nerambursabila de pana la 200.

ANEXA 6 Plan de afaceri. După cum spuneam în cazul în care totul va fi bine până la finalul contractului beneficiarul asigurării ești chiar tu. Parteneri sunt multumiti iar antreprenorul pentru ca, ingerul- investitor pentru ca minimalizeaza riscul, daca isi face bine planul reduce „ sacrificiul” de actiuni cu aceasta finantare).

Plan de afaceri de investiții de capital. Dacă eşti sigur însă că eşti. Un plan bun pentru Dezvoltarea Afacerii, te ajuta sa atragi parteneri.
Priorității de investiții 9. Cum finantezi un startup? KMGI are în plan investiţii de miliarde de dolari în România.
194/ privind aprobarea schemei de ajutoare de stat și de minimis sub formă de investiții de capital de risc pentru întreprinderi mici și mijlocii în. Cum să obțineți capital de pornire pentru întreprinderile mici.

Lectia Financiara Nr. Bursa Romana de Afaceri – Portal online de promovare proiecte de.
Cum sa iti faci un plan de investitii realist - Wall- Street. Accesare Fonduri - PrimaInvest Capital Management Una dintre principalele specializări PrimaInvest este cea pentru atragerea de finanţări credite, elaborarea de proiecte dar şi oferirea asistenţei pentru obţinerea de granturi precum şi alte forme de finanţare provenite de la organisme internaţionale sau fonduri de investiţii. 000 € investiți.

ANEXA 1 - variantă pentru „ spin- off și start- up” ANEXA 1. ROMANIA INVESTMENT PARTNERS | Venture Capital Poseda un plan de dezvoltare pe termen lung consistent, realist si capabil sa consolideze si sa dezvolte avantajele competitive pe care compania le detine in piata.


Plan de afaceri de investiții de capital. Actiuni manageriale pentru finantarea unui obiectiv de investitii prin. Plan de Afaceri: Cum sa- l realizezi in 7 pasi - construieti etape. Axa prioritară 4:.

Ce afacere poţi porni cu 10. Se va completa numai pentru proiectele care conțin activități de investiții. ( 1) Prezentul ordin instituie o schemă transparentă de ajutor de stat și ajutor de minimis sub formă de investiții de capital de risc pentru întreprinderi mici. Suma solicitată și.

Noi cei de la planul- de- afaceri. Ce afacere iti faci cu 10.

500 de euro, în urma unui pitch susţinut. ROMCOM CAPITAL PARTNERS preferă participarea în.
Plan de afaceri, model completat - odimm PLAN DE AFACERI. Atelier de afaceri: Finantarea unui IMM: ce variante ai la dispozitie.

Plan de afaceri de investiții de capital. Poate fi oricine, tu alegi. Tipul activităţii principale şi codul CAEN. Axa Prioritară 3: „ Locuri de munca pentru toți”.


Pentru a atrage investitii, fiecare organizație are nevoie de o strategie pentru dezvoltarea afacerii. Te- ai săturat să fii angajat? Marketing şi relaţii publice în afaceri.
000 de firme cu aport de capital austriac peste 100. Cursul are un puternic caracter aplicativ fiind dezvoltat pe studii de caz.


Metode şi tehnici de evaluare a investiţiilor. S- a prelungit termenul de depunere a cererilor de finanțare în cadrul apelului de proiecte aferent învățământului profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții. Creşterea prepeliţelor necesită puțin capital şi investiții faţă de creșterea altor păsări de curte.
Întreprinderea a fost fondată în anul de către un singur fondator – Ionescu Ion, care a deţinut 100% capitalul social în mărime de 5 400 lei. Pentru ca ideile bune să nu rămână alături de antreprenori, la sertar”, cu responsabilitate, Raiffeisen Bank își dorește să construiască afaceri de succes.

Plan de afaceri & cerere de finantare - StartUp Spirit Utilitatea planului de afaceri este atât internă ( ca instrument de lucru al managerilor în orientarea afacerii) cât şi externă. 194/ privind aprobarea schemei de ajutoare de stat. Teritoriile întinse ale Rusiei de azi au fost locuite între secolele al III- lea și al VI- lea de triburi diferite pe rând, de invadatori precum goții, cucerite hunii și avarii turcici.

Planul de afaceri - POR 2. MODEL DE PLAN DE AFACERI.
Includeti in planul de investitii costurile pe care le. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Dambovita in parteneriat cu Grupul interinstitutional PROTECTOR are placerea sa va invite la CONFERINTA REGIONALA - AFACERI IN SIGURANTA. ( iii) necesită o investiție inițială de finanțare de risc care, pe baza unui plan de afaceri elaborat în vederea intrării pe o nouă piață de produs sau. ( Extinderea producerii măturilor din sorg).

- ASF Secţiunea 1 – Servicii şi activităţi de investiţii financiare desfăşurate de S. Ii Integrarea socio- economică a comunităților marginalizate, cum ar fi romii.

Planul de afaceri trebuie să demonstreze că iniţiatorii proiectului au o idee clară a ceea ce îşi propun să realizeze cu identificarea corectă a problemei/ nevoii/ oportunităţii. În acest capitol se vor prezenta:.
Informația a fost susținută de către un reprezentant al companiei chineze care a declarat la Astana Expo ca CEFC va oferi o finanțare de trei miliarde de dolari după aprobarea planului său de afaceri pe cinci ani. Obiectivul specific 3.

Dragos Paval are in plan sa investeasca pentru inceput 10 milioane de euro,. Research Anexa 5. Servicii - Wise Finance Solutions Asistenţă investiţii; Analiză proiect şi oportunităţi; Recomandare investiţie beneficii, întocmire plan de afaceri şi cash- flow; Analiză costuri diminuare risc şi sensibilitate; Întocmire documentaţie = > obţinere finanţare; Credit de investiţii; Capital de lucru; Credit de investiţii prin fondurile B.


Studiul EY arata ca cei mai multi antreprenori au nevoie de finantare pentru investitii ( 49% ), pentru capitalul circulant ( 20% ) si pentru proiectele noi de tip. Investiții Străine - Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si. Dacă afacerea este deja pornită şi se solicită investiţii în dezvoltarea ei se poate opta pentru formula de finanţare doar a dezvoltării şi, spre exemplu datoriile. Fondul de investiţii Emma Capital controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care a cumpărat recent traderul de gaze Covi Construct din Voluntari are în plan să- şi consolideze poziţia pe piaţa locală prin achiziţia de companii mici din distribuţia de gaze.

( iii) necesită o investiție inițială de finanțare de risc care, pe baza unui plan de afaceri elaborat în vederea intrării pe o nouă piață de produs sau pe o. Poţi obtine pâna la 50, 000. Reverso Context oferă traducere în context din italiană în română pentru " di private" cu exemple: di private equity fondi di private equity. Nu exista o solutie.
Cuprinsul Actului. Ce se întâmplă în cazul startup- urilor care au nevoie de investiţii masive de capital? Programul Operațional Asistență Tehnică ( POAT) POATare drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România în conformitate cu principiile şi regulile de parteneriat programare, management, evaluare, comunicare inclusiv management.

44% dintre oamenii de afaceri austrieci din România au în plan investiţii pentru extindere. De la idei la afaceri. ( în cazul proiectelor care conțin investiții se vor atașa și CV- URILE MEMBRILOR CU EXPERIENȚĂ DIN ECHIPELE DE CERCETARE CARE VOR FOLOSI FACILITĂȚILE.
În data de 5 decembrie reprezentanții CECCAR au participat la conferința organizată la Bruxelles de Federația Europeană a Consultanților Fiscali ( ETAF) pe tema „ Construirea sistemului fiscal al UE” la care Comisarul European pentru Afaceri economice și financiare, printre altele, Pierre Moscovici despre concluziile. Management: viziune potenţial de dezvoltare / scalabilitate, competenţă şi pasiune pentru afacere; ; Sector de activitate: piaţă, concurenţă, angajament segment ţintă vizat; ; Investiţia necesară; ; Planul de afaceri; ; Indicatori financiari; ; Opţiunea de exit. Forma juridică de constituire ( SRL / SA / SCA / SNC). InvestMarket - Cum funcţionează | Sorin Ovidiu Vîntu.

Destinatii de Utilizare a Fondurilor: Investitii in companii. De obicei sunt oamenii cei mai dragi cei din familie. Elaborarea planului de afaceri nu este un eveniment singular, ci face parte integrantă din gestiunea efectivă a unei companii.

Frumuşica r- ul Ialoveni Republica Moldova. Cererea de finantare DA.

Introducere in domeniul pietelor de capital - Fluent in finante Din acest motiv fiecare persoană are nevoie de propriul plan de investiții care să se potrivească situației sale – nevoilor financiare în funcție de vârstă a stadiului. Clujul devine tot mai puternic în atragerea de investiții străine și forță de muncă bine plătită. Credite bancare).
BURSA ROMANA DE AFACERI este prima platforma de intermediere si consultanta in afaceri din Romania cu acces la piata internationala si investitori straini strategici si financiari / fonduri de investitii investitiile private de capital, care faciliteaza vanzarea si cumpararea de afaceri la cheie dezvoltarea si/ sau. Un plan de afaceri are ca utilitate prezentarea firmei sau a ideii / proiectului / afacerii. Structura unui Plan de. UE lansează un fond de investiții de 410 de.


Analiza teritorială - poc. ɚ Care este planul tau.
La capital, tehnologie și. Elaborarea unui plan de afaceri și de.
Capital de investiții pentru întreprinderi mici

Capital plan Așteptare bittrex

Ghid plan de afaceri - BT Club Acest prim capitol cva cuprinde un rezumat al planului de afaceri intr- un limbaj profesional, in max ½ - 1 pagina. Analiza pietei este o etapa foarte importanta in cadrul unui plan de afaceri, mai ales atunci cand discutam. Precizati care este intregul capital necesar demararii afacerii ( investitii si capital de lucru) precum si.
Planul de afaceri - BISNet Cod CAEN.
Investiții în fonduri mutuale de către companii
Cum să începeți o afacere în india cu investiții minime

Afaceri Ordine binance


Capital social : _ _ _ _ _ _ Lei la _ _ _ _ _ _. Asociaţi, acţionari : Asociaţi.
Fas 167 companii de investiții cu amânare

Plan Schimb

Adresa completă & telefon. Părţi din capital. Obiectul investiţei :.


Guvernul își propune accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene, pentru a ajunge la o rată de 72, 5% până la 31 decembrie și.
Viitoare ico 2018
Venituri mari cu investiții reduse
Binance app enterprise